Wespen, Europese hoornaars en Aziatische hoornaars.
Ken jij het verschil?
Wat als er een nest in de buurt zit?
Kan de brandweer helpen?

Wespen en wespennesten
Een wespennest is het huis van een wespenkolonie. Wespen vermalen plantaardig materiaal en bouwen daar een nest mee. Het ziet eruit alsof het van papier of karton is gemaakt. Het is stevig maar toch kwetsbaar en niet bestand tegen water. Daarom zal je een wespennest steeds vinden op een goed beschutte en droge plaats.
Wespen maken een nest in april of mei. Een nest gaat maar een jaar mee. Na een jaar zwermen jonge koninginnen uit om een nieuw nest te starten en het oude sterft uit.
In augustus en september zijn de nesten het grootst. Sommige nesten zijn zo groot als een basketbal!



In de zomer, wanneer de kleine wespen opgroeien in hun nest, kunnen de volwassen wespen geen zoet voedsel meer krijgen van de jonge wespen. Dus moeten ze op zoek gaan naar ander eten, zoals suiker. Dit kan vervelend zijn als je lekker buiten in de tuin wilt eten of drinken.
Het is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk! Soms steken wespen mensen als ze niet oppassen. Als je te dicht bij een wespennest komt, kunnen ze zelfs met z'n allen proberen je te steken! Dus probeer nooit een wespennest kapot te maken, want dan kunnen er honderden tot duizenden boze wespen achter je aan komen.
Als je een klein beginnend wespennest ziet zonder papierachtige hoes eromheen (zoals op de bovenste foto), dan kan je het zelf veilig verwijderen. Doe een handschoen aan, snij het nest voorzichtig los en laat het in een emmer met water vallen. Dan ben je er vanaf.
Laat een wespennest dat geen overlast vormt gewoon met rust. Wespen zijn ook nuttige dieren, die we enkel verdelgen als ze een gevaar vormen.
Maar als het wespennest groot is, of als het zich in het dak, de muur of de schuur bevindt, laat het dan liever verwijderen door een specialist zoals een wespenbestrijder of de brandweer.
Soms kost het geld om de brandweer te laten komen. Je kunt informatie vinden over hoe je dit kunt aanvragen bij de brandweer in jouw regio. Bij Brandweer Zone Antwerpen is het verwijderen van een wespennest gratis. Je kan het gemakkelijk aanvragen via dit e-formulier.
De brandweer heeft speciale kleding om zich te beschermen tegen de wespensteken.
Hoornaars
Hoornaars zijn bijna twee keer zo groot als een wesp of een honingbij. Je kan het best vergelijken met een 1 euro muntstuk. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk.


De Europese hoornaar
De Europese hoornaar heeft een bruine kop, bruine poten en een geel achterlijf.
Deze vriend jaagt vooral op vliegen en wespen en is niet agressief als hij zich niet aangevallen voelt.
Hoe herken je de Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is kleiner dan de Europese soort en hoort hier niet thuis.
Ze zijn bijna volledig zwart met een oranje - rood gekleurde kop. Het borststuk is fluweel zwart en de laatste twee achterlijfsegmenten zijn geel -oranje. De poten zijn donkerbruin tot zwart en hebben felgele uiteinden. Hier kan je ze makkelijk aan herkennen.


Bestrijdt de brandweer ook hoornaars?
Als het nest zich in het woongebied bevindt, dan contacteer je de brandweer.Â
Brandweer Zone Antwerpen bestrijdt ook deze dieren indien mogelijk.
Wespen en hoornaars worden enkel verdelgd door de brandweer indien er overlast of gevaar is.
Het is belangrijk dat je dan op het aanvraagformulier ook vermeldt dat het om hoornaars gaat. (bij de extra info)
Dan kunnen onze pompiers de juiste uitrusting meenemen.
De Aziatische hoornaars dringen bijenkasten binnen en plunderen ze. Deze indringers zijn dus een grote bedreiging voor onze honingbijen. Ze zijn heel agressief als ze zich bedreigd voelen en de steken zijn pijnlijker dan die van een wesp, omdat de angel langer is. Wees dus steeds voorzichtig en maak geen bruuske bewegingen in hun buurt! Als je een Aziatische hoornaar ziet, meld je dat altijd zodat de nesten van deze invasieve soort opgespoord en professioneel verwijderd kunnen worden.
Als het nest zich in een natuurgebied bevindt, dan neem je contact op met de experten van Vespawatch.
Via onderstaande link kom je op hun website. Neem alvast een foto van de hoornaar om te melden. De nesten zijn eerder geel van kleur. Hieronder zie je enkele afbeeldingen van kleine hoornaarsnesten en zomernesten. Op Vespawatch vind je ook meer informatie over de nesten van de Aziatische hoornaar, hoe je ze kan herkennen en wat je moet doen.

