Wie slachtoffer werd van brand, krijgt heel wat te verwerken. Bovendien moet er na de brand ook heel wat geregeld worden. Hieronder vinden jullie een overzicht van vaak gestelde vragen en antwoorden. 

LEO4019

Direct na de brand

Pas als de brandweer je woning veilig verklaart, mag je terug binnen.

De politie zal de oorzaak bepalen. Soms doet een branddeskundige dat.

Pas als er geen gevaar meer is, krijg je de toelating om binnen te gaan.

Denk je dat de brand werd aangestoken of dat iemand dit opzettelijk deed? Meld dit zo snel mogelijk aan de politie of brandweer.

Veel gestelde vragen

Wie moet ik contacteren na een brand?
 • verzekeraar
 • leveranciers voor internet, water, gas en elektriciteit
 • hypothecair kredietverstrekker
 • familie en vrienden
 • werkgever
 • school van je kinderen
 • post bij tijdelijke verhuis

Huur je? Neem dan ook onmiddellijk contact op met de eigenaar.

Waarop moet ik letten i.v.m. mijn verzekering?
 • Poets niet zolang de gegevens voor de verzekering nog niet verzameld zijn.
 • Gooi niks weg totdat alles ge√Įnventariseerd werd voor de verzekering.
 • Maak kopie√ęn van alles wat je aan de verzekering bezorgt zodat discussies worden vermeden.
 • Neem indien mogelijk foto‚Äôs.
 • Vraag aan jouw verzekeraar in welke mate zij rechtstreeks of via derden kunnen tussenkomen bij herstelling en reiniging.
 • Als de expert van jouw verzekering is langs geweest en je bent niet akkoord met zijn vaststellingen, kan je steeds een tegenexpertise aanvragen bij jouw verzekeraar.
Help! Ik ben niet verzekerd.

Ben je niet verzekerd voor een vervangwoning en kan je nergens naartoe?

Woon je in Antwerpen? Bel naar slachtofferzorg van Politie Antwerpen: 03 347 99 10

Woon je in Zwijndrecht? Contacteer de dienst Welzijn op 0800 99 604

Woon je in Wijnegem? Contacteer de dienst Welzijn op 03 288 20 60

Belangrijke telefoonnummers

(Europees) noodnummer brandweer, ziekenwagen en politie: dringende hulp - 112


Blauwe Lijn Politie Antwerpen: niet-dringende hulp - 03 22 11 333


Stedelijk contactcenter stad Antwerpen - 03 22 11 333


Lokale Politie Zwijndrecht - 03 250 64 10


Lokale Politie Minos (Wijnegem) - 03 451 98 98


Watermaatschappij - Waterlink - 078 35 35 09

Is het mogelijk om een verslag van de brand te krijgen?

Je kan inderdaad een interventieverslag van de brandweer opvragen.

Voor Brandweer Zone Antwerpen geldt:

 • Dit kan schriftelijk aan Brandweer Zone Antwerpen, Noorderlaan 69, 2030 Antwerpen
 • Of dit kan ook via e-mail aan info@bza.be.

Vermeld bij je aanvraag:

 • de datum van de interventie
 • het correcte adres
 • in welke hoedanigheid je de vraag stelt (eigenaar, verzekeringsmakelaar, ‚Ķ)
Welke zaken haal ik uit het gebouw nadat het opnieuw veilig toegankelijk is?

Identiteitskaart, rijbewijs, geboorteakte, trouwboekje, verzekeringspapieren, medische informatie (bv. gebruiksvoorschriften van medicijnen), brillen, hoorapparaten en andere prothetische hulpmiddelen.

Waardevolle zaken zoals kredietkaarten, cash geld, aandelen, juwelen, diploma’s en testamenten.

Waarop moet ik letten als ik het gebouw reinig?
 • Verlucht zo snel mogelijk:
  • Doe dit lang genoeg zodat de brandgeur sterk afneemt.
  • Doe dit geruime tijd v√≥√≥r je effectief begint met reinigen.
 • Draag tijdens de reiniging handschoenen en bij voorkeur een wegwerpoverall en stofmasker.
 • Eet en drink niet tijdens de reiniging.
 • Was jezelf goed na de reiniging.
 • Als het water wegpompen of opnemen met een dweil en verluchten onvoldoende helpt, kan je een ontvochtiger (in de zomer) of een bouwdroger huren. Doe dit echter pas na het reinigen van de woning. Vraag de verhuurder van het toestel naar de gebruiksinstructies. De heringebruikname van de verwarming zal het droogproces natuurlijk versnellen. Doe dit echter enkel indien uw verwarmingsinstallatie niet betrokken was bij de brand, of nadat deze werd nagekeken door een bekwaam persoon.
Wanneer mag ik starten met acute herstellingen?

Vraag aan jouw verzekeraar wanneer je mag starten met acute herstellingen zoals heropstart van inbraakbeveiliging, bescherming tegen weersinvloeden (dak dichten) en leegpompen van lokalen. Vraag ook of jouw verzekeraar rechtstreeks of via derden tussenkomt. Overleg met jouw verzekeraar welke firma's je laat komen voor de herstellingen. Bewaar alle facturen. Geschikte firma‚Äôs vind je in de Gouden gids onder de rubriek ‚ÄúBrand- & waterschadesanering‚ÄĚ.

Kan ik mijn kookgerei nog gebruiken?

Ja, je kan het kookgerei eenvoudigweg afwassen met een sopje van huishouddetergent. Daarna spoel je na in de vaatwasser of je wast voor een tweede keer af.

Kan ik mijn elektrische toestellen nog gebruiken?

Toestellen die in contact kwamen met water of stoom, moeten eerst drogen en bij voorkeur gecontroleerd worden door een elektricien. Computers en digitale apparatuur (bv. externe harde schijf) laat je best door een gespecialiseerde firma of computerwinkel herstellen.

Kan ik voedsel nog recupereren?

Blikken of bokalen kan je zonder probleem afwassen. Beschadigde blikken met bv. uitstulpingen mag je niet meer gebruiken! Diepvriezers (voor zover niet betrokken bij de brand) werken na stroomuitval nog enkele uren door. Ontdooid voedsel mag je nooit opnieuw invriezen.

Hoe verdwijnt de brandgeur zo snel mogelijk?
 • De rookgeur uit je koelkast verwijder je door deze af te wassen met een mengsel van lauw water en natriumbicarbonaat-bakpoeder (te koop in de drogisterij) of met een sopje van azijn en water. Vervolgens was je de koelkast opnieuw met water en detergent.
 • Verlucht de ruimte goed en verwijder al het door rook beladen materiaal. Helpt dat niet voldoende? Plaats dan voor een nacht een schaal met puur azijn, een aantal stukken houtskool of een aantal scheppen natriumbicarbonaat-bakpoeder. Dit absorbeert de geur. Deodorants en parfums maskeren eerder de geur dan dat ze een oplossing bieden.
 • Het is praktisch onmogelijk om de rookgeur uit kussens te krijgen. Ook een matras houdt de geur erg lang vast. Als je ze toch nog moet gebruiken, droog ze dan eerst volledig in de open lucht en dek ze voor gebruik af met een kunststofhoes.
Hoe red ik mijn vloerbekleding?

Water dat zich ophoopt onder een vinyl vloerbekleding kan schimmel en geuren veroorzaken. Verwijder daarom de bekleding zodat de vloer kan drogen. Je kan de vinyl voorzichtig opwarmen met een infraroodlamp of haardroger om hem soepeler te maken. Neem het water op en reinig de vloer met een oplossing van bleekwater (tegen schimmel). Laat de vloer drogen waarna de vinylbekleding terug geplaatst kan worden. Bellen in het vinyl kan je - vóór vastkleven - doorprikken met een nagel of mes.

Tapijten laat je eerst volledig drogen. Daarna kan je ze reinigen: vegen, stofzuigen en behandelen met tapijtshampoo. Je kan ook een beroep doen op een gespecialiseerde firma.

Hoe reinig ik kledij en textiel?

Een lichte roetlaag op gordijnen of ander textiel verwijder je met een stofzuiger. Gebruik geen borstel, want zo veeg je het roet dieper in het textiel. Bij sterke vervuiling doorweek je kledij een nacht in een sopje van warm water en een kop handwasmiddel (bv. in bad of kuip). De dag nadien spoel je de kledij waarna je ze normaal kan wassen. Je kan ook een droogkuis of professionele reiniger inschakelen.

Hoe krijg ik mijn lederwaren terug proper?

Lederwaren maak je schoon met eerst een vochtige en daarna een droge doek. Steek krantenpapier in schoenen, handtassen, … Zo blijft de vorm behouden. Je droogt lederwaren uit de zon en ver van een hittebron (bv. kachel). Dit droogt het leder te veel uit waardoor barsten en krullen kunnen ontstaan. Is het leder droog? Behandel het dan met een voedende lederpoets. Voor suède materialen kunt u zeer fijne staalwol of een aangepaste borstel gebruiken.

Wat doe ik met boeken?

Behandel boeken zo snel mogelijk! Droogvriezen is het meest effici√ęnt. In afwachting van deze gespecialiseerde behandeling kan je het boek in een plastiekzak in een gewone diepvriezer bewaren.

Hoe behandel ik sloten en scharnieren?

Rook tast ijzerwaren sterk aan. Haal ze uit elkaar en olie ze in. Kan je ze niet uit elkaar halen? Breng dan een druppel olie aan in de opening en scharnier van het slot. Koper en brons behandel je best zo snel mogelijk. Rook kan ze binnen 24u aanvreten. Gebruik voor de reiniging wat zout op een citroen of wat zout op een doek met azijn.

Wat doe ik met muren?
 • Roet en rook haal je van muren met een emmer natrium fosfaat (8-12 eetlepels), 50 cl (2 tassen) bleekwater en warm water (8 l). De ingredi√ęnten kan je verkrijgen bij een doe-het-zelfzaak, drogist of apotheek. Lukt dit niet? Gebruik dan neutraal huishouddetergent met √©√©n tas bleekwater, aangelengd in een emmer warm water.
 • Draag rubber handschoenen als je de muren afwast.
 • Plaats meubelen op kunststofpootjes zodat ze niet onnodig water opzuigen tijdens de reiniging.
 • Muren kan je afwassen terwijl ze nog nat zijn.
 • Werk van de vloer naar boven toe, was deel per deel, spoel na met proper warm water en droog grondig.
 • Herschilder pas nadat alles volledig is opgedroogd!
 • Behangpapier redden is niet altijd mogelijk. Losgekomen papier kan opnieuw worden vastgekleefd met behanglijm. Let er bij afwasbaar behangpapier op dat je het papier niet doorweekt.
 • Bestaan de muren uit ruw pleisterwerk? Pas dan op tijdens het wassen dat het roet niet in de muur dringt. Probeer daarom eerst op een klein deel van de muur. Vlekken kunnen verwijderd worden met thinner of alcohol. Zorg echter voor een goede verluchting!
Wat als er asbest aanwezig is?

Indien in het gebouw asbestmaterialen aanwezig zijn en door de brand beschadigd zijn, is een sanering door een firma wellicht nodig. Informeer bij de milieudienst van de stad. Als je het materiaal zelf verwijdert, draag dan een wegwerpoverall, handschoenen, veiligheidsbril en P3 stofmasker. Verwijder het materiaal zonder verzagen of breken. Bevochtig het desnoods eerst. Steek de materialen in een dubbele plastiek zak en breng ze gescheiden naar het containerpark (enkel asbestcement). Je kan ze ook laten afhalen door een erkende firma.

Waar moet ik naartoe met afval?

Je kan het afval meegeven met het huisvuil of binnenbrengen in uw containerpark. Soms is het noodzakelijk een container te huren bij een firma. Bespreek dit eerst met uw verzekeraar.

Wat als het emotioneel te zwaar valt?

Volgende adviezen kunnen de emotionele shock enigszins verlichten:

 • probeer terug je dagelijkse routine op te nemen;
 • rust en drink voldoende;
 • beperk de blootstelling tot het incident (bv. tv of krant);
 • erken je eigen gevoelens
 • vraag en accepteer hulp van anderen;
 • onderneem iets (samen met familie of vrienden) dat je leuk vindt;
 • blijf verbonden met familie en vrienden;
 • wees je ervan bewust dat het heropbouwen tijd vergt.

De dienst slachtofferhulp biedt ondersteuning in de verwerking van deze emotionele momenten. Je kan hen rechtstreeks of via de politie contacteren.

Sponsor NEG 01
Voor je kinderen

Betrek de leerkrachten van de school om je kinderen mee te begeleiden.

Ze kunnen in de eerste plaats hun verhaal kwijt bij hun leerkracht. De school is een zorgdragende omgeving voor je kind(eren).

Je kan indien nodig ook het CLB inschakelen voor emotionele ondersteuning op maat.

Wat doe ik met mijn huisdieren?

Probeer je huisdieren in de eerste plaats te kalmeren. Een bang dier kan krabben en bijten. Breng het dier onder bij familie, vrienden of eventueel bij een asiel gedurende de renovatie van het gebouw. Houd het dier buiten de beschadigde woning om verwondingen te voorkomen. Geef het zijn speelgoed of een kledingstuk van zijn baasje. Zorg dat het dier zijn vertrouwde maaltijd krijgt. Bezoek het dier zeer regelmatig, spreek het toe en speel er mee. Dit helpt bij de emotionele verwerking.

Wil je je verhaal kwijt?

We zijn steeds op zoek naar mensen die willen getuigen over hun ervaringen. Op die manier hopen we anderen aan te zetten om preventieve acties te ondernemen, zoals het hangen van rookmelders. 

Wil jij andere mensen helpen door je verhaal te vertellen? Contacteer ons dan via brandw8@bza.be of 03 338 88 11. Erg bedankt! 

Mini-boekje "Wat te doen na brand"

Samen met verschillende diensten van de stad Antwerpen, Politiezone Antwerpen en Atlas, integratie en inburgering Antwerpen hebben we alles in een mini-boekje samen gevat.

Je kan het downloaden in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

The choice is yours cookies
Net als andere websites, houden we ook van cookies. De cookies die we gebruiken dienen voornamelijk om jouw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken ook cookies omdat we graag meten hoe onze website wordt bezocht. We plaatsen deze cookies alleen wanneer je voorafgaande toestemming hebt gegeven. Cookie policy